Nederlandse manager wil vaker telewerken

Gemiddeld is de Nederlandse manager 73 minuten per dag kwijt aan woon-werkverkeer. Bijna de helft (45,8 procent) is dagelijks langer dan een uur onderweg naar en van het werk, het grootste deel van de Nederlandse managers (54,2 procent) is minder dan een uur per dag kwijt aan woon-werkverkeer. Ruim één op de vijf managers (20,9 procent) ervaart deze reistijd als vervelend. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Polycom, leverancier van apparatuur voor video- en audioconferencing. Dat meldt Polycom in een persbericht.

Voor een krappe meerderheid van de Nederlandse managers (52,6 procent) is het werk alleen geen reden om te verhuizen. Toch lijken de Nederlanders flexibeler dan hun Belgische collega's. Nog altijd 47,4 procent van de Nederlandse managers zou overwegen om alleen voor het werk te verhuizen. Bij onze zuiderburen is slechts 26 procent daartoe eventueel bereid.

Uit het onderzoek van Polycom blijkt verder dat Amsterdam de managershoofdstad van Nederland is. Van de ondervraagde Nederlandse managers werkt 16 procent in of rond Amsterdam. De regio Den Haag biedt plaats aan 14 procent van alle Nederlandse managers en 12 procent van de Nederlandse managers werkt in Utrecht. Dat Rotterdam de werkstad van Nederland zou zijn, blijkt in ieder geval niet uit het aantal managers dat in deze regio werkt (9 procent).

De meeste Nederlandse managers (58,6 procent) geven aan dat ze het zouden waarderen als hun werkgever het mogelijk maakt om vaker te telewerken. Op dit moment telewerkt 27 procent redelijk vaak tot vaak en 42 procent doet dit zo nu en dan. Het grootste deel van de Nederlandse managers dat weleens telewerkt (74 procent), doet dat maximaal vier dagen per maand. Opmerkelijk is dat 31 procent van de ondervraagde managers zegt nooit te telewerken. Bij 10 procent is dit niet toegestaan door de werkgever en 21 procent geeft aan dat dit gezien de aard van hun werk niet mogelijk is.

Bijna één op de vijf Nederlandse managers (18,8 procent) is het volledig eens met de stelling dat telewerken goed is voor hun productiviteit. Opvallend zijn ook de hoge verwachtingen van videoconferencing. Ruim tweederde (69,1 procent) van de Nederlandse managers denkt dat ze effectiever zullen zijn in hun werk als ze videoconferencing zouden gebruiken voor de communicatie met collega's, klanten of zakelijke partners.

Labels: